Zupa "nic" to staropolska zupa na słodko. Przygotowuje się z prostych składników, które każdy ma w domu. Będzie doskonale smakowała z sezonowymi owocami lub orzechami.
Zupa "nic". Potrzebne składniki:
- 1 łyżka cukru
- laska wanilii (można dodać także cukier wanilinowy lub odpowiedni aromat)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 jajka
- 400 ml mleka
Zupa "nic". Przygotowanie:
- mleko wlej do garnka i postaw na wolnym ogniu
- do mleka dodaj rozkrojoną laskę wanilii i cukier
- białko jednego jajka ubij z łyżeczką cukru pudru
- białko formuj łyżką i wykładaj do bardzo ciepłego mleka tak, aby białko się ścięło
- kiedy białka się zetną i zrobią się z nich pianki wyłóż je na talerz
- do mleka dodaj dwa żółtka i energicznie mieszaj
- do talerza z białkami wylej mleko i poczekaj aż lekko przestygnie
- zupę udekoruj ulubionymi dodatkami
Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl