Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Staropolska zupa rumiana. Tradycyjny przepis, jakiego nie próbowałeś

22

Niestety, jesień nas nie rozpieszcza i zamiast pięknego słoneczka, na dworze jest zimno, szaro i buro. To jednak idealny moment na pyszny i ciepły, sycący posiłek, który nie tylko podbije twoje kubki smakowe, ale również porządnie rozgrzeje. Staropolska zupa rumiana to idealne rozwiązanie na chłodniejsze dni. Sprawdź nasz przepis i ruszaj do kuchni. Smacznego!

Staropolska zupa rumiana. Tradycyjny przepis, jakiego nie próbowałeś
Zdjęcie ilutracyjne (YouTube)

Przepis na staropolską zupę rumianą jest idealny na jesienne obiady. Nie dość, że posiłek ten porządnie cię rozgrzeje, to w dodatku nie potrzebujesz do jego przygotowania dużej liczby składników ani specjalnych kulinarnych zdolności.

W dodatku jeśli jesteś fanem grzybów suszonych, to ta propozycja jest niemal idealnie skrojona pod ciebie. Nic nie równa się z ich niepowtarzalnym aromatem, który dodają do potraw. Są również niezłym źródłem błonnika pokarmowego.

Staropolska zupa rumiana jest potrawą trochę przypominającą rosół, jednakże bardziej wyrazistą. Przygotowanie jej zajmie ci jednak znacznie mniej czasu niż stworzenie idealnego rosołu.

Nie dość, że twój apetyt będzie zaspokojony, to w dodatku na pewno nie będziesz narzekać na zdrowie. To danie działa zbawiennie na układ trawienny - jelita i żołądek, uzupełnia braki składników odżywczych, łagodzi stany zapalne, a nawet anemię.

Nie czekaj więc i zabieraj się do roboty. Nie pożałujesz, a domownicy będą zachwyceni, że przygotowałaś coś tradycyjnego, a jednocześnie niebanalnego.

Staropolska zupa rumiana. Składniki

  • cielęcina z kością 20 dag
  • włoszczyzna 1 opakowanie
  • grzyby suszone 2 szt.
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżeczka
  • kminek 2 łyżki
  • sól 1 szczypta

Staropolska zupa rumiana. Sposób przygotowania

  • Ugotować "rosół" z mięsa, włoszczyzny i grzybów.
  • Grzyby i mięso przetrzeć potem przez sito, dodać do przecedzonego "rosołu".
  • Zrobić zasmażkę z masła i mąki, wsypać kminek, rozprowadzić "rosołem".
  • Wymieszać "rosół" z zasmażką, zagotować.

Koniec roboty. Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić