Przepis na staropolską zupę rumianą jest idealny na jesienne obiady. Nie dość, że posiłek ten porządnie cię rozgrzeje, to w dodatku nie potrzebujesz do jego przygotowania dużej liczby składników ani specjalnych kulinarnych zdolności.
W dodatku jeśli jesteś fanem grzybów suszonych, to ta propozycja jest niemal idealnie skrojona pod ciebie. Nic nie równa się z ich niepowtarzalnym aromatem, który dodają do potraw. Są również niezłym źródłem błonnika pokarmowego.
Staropolska zupa rumiana jest potrawą trochę przypominającą rosół, jednakże bardziej wyrazistą. Przygotowanie jej zajmie ci jednak znacznie mniej czasu niż stworzenie idealnego rosołu.
Nie dość, że twój apetyt będzie zaspokojony, to w dodatku na pewno nie będziesz narzekać na zdrowie. To danie działa zbawiennie na układ trawienny - jelita i żołądek, uzupełnia braki składników odżywczych, łagodzi stany zapalne, a nawet anemię.
Nie czekaj więc i zabieraj się do roboty. Nie pożałujesz, a domownicy będą zachwyceni, że przygotowałaś coś tradycyjnego, a jednocześnie niebanalnego.
Staropolska zupa rumiana. Składniki
- cielęcina z kością 20 dag
- włoszczyzna 1 opakowanie
- grzyby suszone 2 szt.
- masło 1 łyżka
- mąka 1 łyżeczka
- kminek 2 łyżki
- sól 1 szczypta
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Staropolska zupa rumiana. Sposób przygotowania
- Ugotować "rosół" z mięsa, włoszczyzny i grzybów.
- Grzyby i mięso przetrzeć potem przez sito, dodać do przecedzonego "rosołu".
- Zrobić zasmażkę z masła i mąki, wsypać kminek, rozprowadzić "rosołem".
- Wymieszać "rosół" z zasmażką, zagotować.
Koniec roboty. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.