Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Staropolski piernik dojrzewający. Zacznij w listopadzie

4

Staropolski piernik to tradycyjny wypiek na Boże Narodzenie. I chociaż do tych pięknych dni zostało jeszcze dużo czasu, przygotowaniem piernika wypada zająć się już w listopadzie. Ciasto musi bowiem w porę dojrzeć.

Staropolski piernik dojrzewający. Zacznij w listopadzie
Staropolski piernik dojrzewający (Getty Images)

Staropolski piernik dojrzewający jest bardzo miękki i aromatyczny. Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub ulubionym kremem. Jego przygotowywanie należy zacząć już sześć tygodni wcześniej. Aby nie był twardy, za pieczenie także warto zabrać się trochę wcześniej, najlepiej na tydzień przed Bożym Narodzeniem.

Staropolski piernik dojrzewający. Składniki

  • 500 g miodu naturalnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (można także użyć domowej przyprawy)

Staropolski piernik dojrzewający. Sposób przygotowania

  • Miód, cukier i masło przełóż do rondelka i stopniowo podgrzewaj, doprowadzając do wrzenia. Następnie wystudź.
  • Masę przełóż do miski i dodaj do niej przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól oraz przyprawę do piernika.
  • Ciasto wyrób i przełóż do garnka (najlepiej kamionkowego).
  • Ciasto na tym etapie będzie dosyć luźne, ale nie należy się tym przejmować. Z czasem stężeje.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w chłodne, suche i ciemne miejsce.
  • Odstaw na 5-6 tygodni, a za pieczenie zabierz się na tydzień przed Bożym Narodzeniem (musi mieć czas, żeby zmięknąć).
  • Ciasto podziel na trzy równe części i każdą z nich rozwałkuj.
  • Następnie każdą piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.
  • Każdą z warstw wystudź.
  • Powidła śliwkowe podgrzej. Możesz do nich dodać likier pomarańczowy lub bakalie.
  • Ciepłymi powidłami przełóż blaty piernika.
  • Gotowy piernik przykryj ściereczką lub papierem do pieczenia i obciąż.
  • Po kilku dniach ciasto zmięknie. Wtedy przekrój je na trzy mniejsze pierniki i polej polewą czekoladową lub lukrem.

I gotowe! Święta z takim piernikiem z pewnością będą wyjątkowe.

Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić