Jeśli nie kojarzycie nazwy prażuchy, to może powie wam coś nazwa porka lub fuszer - bo ta potrawa, w zależności od regionu naszego kraju, miała inną nazwę. W przeciwieństwie do puree podstawą prażuch są ziemniaki z dodatkiem mąki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Kaszotto z grzybami
Babcine prażuchy - składniki:
- pół kilo mączystych ziemniaków,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- sól i odrobina pieprzu,
- smalec,
- 100 g wędzonego boczku.
Babcine prażuchy - sposób przyrządzenia:
- Ziemniaki obierz, przemyj, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Gdy kartofle zrobią się miękkie odlej większość wody, lecz pozostaw niewielką jej część. Woda jest potrzebna do tego, aby zachować odpowiednią konsystencję.
- Następnie do ziemniaków przesiej mąkę i dodaj sól oraz odrobinę pieprzu.Garnek pozostaw na lekkim ogniu i za pomocą tłuczka rozgnieć ziemniaki. Masa powinna mieć jednolitą i gładką, a dodatkowo kleistą konsystencję. Jeżeli wyszłaby zbyt rzadka, dodaj trochę więcej mąki.
- Boczek pokrój w mniejszą kostkę i podsmaż go na łyżce smalcu. Smaż do momentu powstania chrupiących, ale nie spalonych skwarek
- Przy pomocy łyżki formuj prażaki, czyli niewielkie ziemniaczane kuleczki. Przygotowane i jeszcze gorące kładź na talerzu
i gotowe! Całość polecamy okrasą z wysmażonych z boczku skwarków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl