Moczysz grzyby? Użyj tego zamiast wody
Klasycznie grzyby na pierogi z kapustą moczymy w wodzie: zimnej lub gorącej, najczęściej przez całą noc. Zamiast wody jednak spróbuj staropolskiego sposobu. Namocz grzyby w osolonym mleku! Namoczenie suszonych grzybów w mleku przede wszystkim sprawia, że zyskują one delikatny smak. Bardzo szybko pozbędziesz się posmaku goryczki, a grzyby staną się miękkie o wiele szybciej niż gdyby były moczone w wodzie.
Czytaj także: Wyjątkowe śledzie na święta. Możesz zrobić je już teraz
Żeby przygotować grzyby do moczenia, najpierw dokładnie oczyść je ze wszelkich zanieczyszczeń, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Do mleka dodaj również szczyptę soli i pozostaw grzyby na około 5-6 godzin w przygotowanym roztworze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto moczyć grzyby w mleku?
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy dosłownie toniemy w obowiązkach. Staramy się przygotować nie tylko prezenty świąteczne i dekoracje, ale co najważniejsze, wigilijne potrawy, które nierzadko wymagają od nas sporo czasu i cierpliwości. Właśnie dlatego trik z moczeniem suszonych grzybów w mleku w te święta sprawdzi się idealnie. Moczenie ich w mleku skraca bowiem czas potrzeby do późniejszego ugotowania grzybów.
Co więcej, suszone grzyby moczone w mleku gotują się o wiele szybciej niż te moczone w wodzie. Tradycyjnie w wodzie gotowałyby się około 90 minut. Grzyby moczone w mleku zaś będą miękkie już nawet w 30 lub 60 minut, w zależności od wielkości i gatunku grzyba.
Czytaj także: Święta 2022. Kiedy można ubierać choinkę?
Na koniec warto pamiętać, żeby przy gotowaniu grzybów, nie przesadzać z ilością soli, ponieważ już wcześniej uzyskały one odrobinę smaku, za sprawą moczenia ich w osolonym mleku.