Jedni bez kawy nie potrafią przeżyć dnia, inni nie mogą jej przełknąć. Jednak nawet ci mogą się na nią skusić, gdy brakuje energii i sił do pracy. Tajemniczym składnikiem, który może zmienić smak kawy jest sól. To stary trik baristów, który pozwala na zabicie specyficznej goryczki.
Choć ten sposób przygotowania kawy nie jest popularny w Polsce, są kraje, gdzie sól w kawie jest standardem taki, jak u nas cukier. Tak właśnie pije się kawę w Turcji, czy krajach skandynawskich. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele. Jedni dodają sól przed zaparzeniem, inni po. My mamy przepis na kawę, jaką pijają Tajwańczycy. To prawdziwy hit!
Czytaj także: Przepis na banoffee. Szybciej i prościej niż zwykle
Kawa z solą. Potrzebne składniki:
- ulubiona kawa (parzona, rozpuszczalna się nie nada)
- śmietanka 30 proc
- mleko
- szczypta soli
Kawa z solą. Wykonanie:
- Kawę zaparz tak, jak zazwyczaj, najlepiej sprawdzi się jednak ta zrobiona w kawiarce lub przez przelew
- Śmietankę ubij ze szczyptą soli
- Do kawy dodaj odrobinę mleka, a na wierzch ubitą wcześniej śmietankę
- Przed wypiciem całość wymieszaj