Stek z arbuza to wegańska przekąska, która doskonale smakuje latem. Przygotowanie takiego dania jest nie tylko banalnie proste, ale i tanie. Stek z arbuza możesz podawać z grillowanym serem halloumi, rukolą, kaszą lub jeść bez niczego.
Przepis na stek z arbuza. Składniki:
- arbuz
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- sos sojowy
- rozmaryn suszony
- sól pieprz
Czytaj także: Pieczone sushi z TikToka. Nowa wersja japońskiego dania
Przepis na stek z arbuza. Wykonanie:
- arbuza pokrój na ok. 2 cm plastry i wytnij z nich duże prostokąty lub kwadraty
- arbuza posyp solą i pozostaw na 20 minut
- dokładnie osusz kawałki arbuza ręcznikiem papierowym
- przygotuj marynatę z sosu sojowego, przypraw, oleju i zamarynuj arbuza
- po ok. 20 minutach smaż steki z arbuza na rozgrzanej patelni lub na grillu ok. 3 minuty z każdej strony
- opcjonalnie: arbuza możesz polać odrobiną miodu
- stek z arbuza podawaj np. z grillowanym serem halloumi, grillowanymi warzywami lub kaszą
Czytaj także: Kurczak z mąki? Ten przepis to hit TikToka, jest obłędny
Zobacz także: Sprawdzony przepis na smaczną przekąskę. Kokosowe racuchy z jabłkami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl