Młoda kapusta to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych warzyw sezonowych. Steki z kapusty przyrządzone w ten sposób są chrupiące i pysznie przypieczone na zewnątrz z miękkim i rozpływającym się w ustach wnętrzem. To idealny pomysł na lekki, a jednocześnie pożywny letni obiad.
Przepis na steki z młodej kapusty. Potrzebne składniki:
- Główka młodej kapusty
- Oliwa z oliwek lub masło
- Sól, pieprz
Przepis na steki z młodej kapusty. Sposób przygotowania
- Kapustę pokrój w ok. 2,5 cm plastry lub w ćwiartki
- Na patelni rozgrzej masło lub oliwę
- Kapustę smaż ok. 5 minut z każdej strony, aż się zrumieni. Może się nawet lekko "przypalić" - ciemne miejsca to prawdziwa esencja smaku
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
- Steki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętym miejscem do góry, posól i popierz
- Piecz około 15 minut, aż zrobią się miękkie
Tak przygotowane steki najlepiej smakują w towarzystwie młodych ziemniaków i posypane koperkiem. Dobrze smakują też z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego!
Zobacz także: Prosty przepis na obiad z ryby. Pieczony pstrąg z warzywami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: