Ziemniaki od dawna są jednym z najtańszych składników w sklepach. Oprócz niskiej ceny mają kolejną zaletę - są bardzo sycące. Same prażoki składają się właśnie z ziemniaków z dodatkiem przypraw i mąki - to sprawia, że taki obiad przyrządzicie za niespełna 4 zł.
Warto też pamiętać o tym, że ziemniaki są bogate we właściwości odżywcze. To źródło białka, potasu, witamin i składników mineralnych.
Tomasz Strzelczyk, uczestnik IV edycji programu "MasterChef" proponuje swoją alternatywę z dodatkiem konkretnej okrasy. Duet boczek i cebulka ma w polskiej kuchni wielu zwolenników i założyciel kanału "ODDASZFARTUCHA" również do nich należy. Jednak do tych prażoków kucharz zdecydował się dodać coś jeszcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Zupa gulaszowa. Sycący obiad dla całej rodziny
Przepis na tradycyjne prażoki - składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 320 g mąki pszennej,
- sól i pieprz
Składniki dodatkowe na okrasę:
- kiszona kapusta,
- 2 marchewki,
- 300 g wędzonego boczku,
- cebula
Czytaj także: Kapsalon - przepis na kultowy holenderski fast food
Przepis na tradycyjne prażoki - sposób przyrządzenia:
- Ziemniaki obierz i przemyj w zimnej wodzie. Następnie umieść je w garnku, do którego także wlej zimną wodę. Wsyp również sól i gotuj do miękkości.
- Po ugotowaniu odcedź kartofle, jednak nie wylewaj całej wody. Powinna mierzyć do połowy ziemniaków. Do dalej gotujących się warzyw wsyp mąkę, wymieszaj, rozdrobnij i dalej gotuj na mniejszym płomieniu przez około 10 minut.
- Po tym czasie za pomocą miksera połącz z sobą składniki. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Powstałą masę odstaw do przestygnięcia i przygotuj dodatki.
- Marchewki obierz i zatrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj z kapustą kiszoną.
- Boczek pokrój w większą kostkę i wrzuć go do rondelka. Podsmaż na małym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój cebulę w piórka. Po wytopieniu boczku dodaj cebulę i zeszklij całość. Na koniec odlej niewielką ilość wytopionego tłuszczu na patelnię i podgrzej go.
- Z powstałej masy ziemniaczanej formuj małe, nierówne kulki i podsmaż je na patelni. Smaż z każdej strony przez kilka minut.
- Po wysmażeniu przełóż je na talerz i oprósz przygotowaną wcześniej okrasą zrobioną z boczku i cebuli a na to nałóż kiszoną kapustę zmieszaną z marchewką
i gotowe! Tak przyrządzone danie nie potrzebuje już żadnych dodatków.