Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Strzelczyk przypomina przepis na tani i pyszny obiad. Jego smak pamiętacie z dzieciństwa

2

Wielu z nas pamięta konkretne smaki z dzieciństwa. Kuchnia bazowała wówczas głównie na polskich przepisach, często z inspiracjami z konkretnych regionów. Prażoki to przysmak doskonale znany dzisiejszym 40 i 50-latkom a także starszym pokoleniom. To danie jest niedrogie, a do tego bardzo sycące.

Strzelczyk przypomina przepis na tani i pyszny obiad. Jego smak pamiętacie z dzieciństwa
Tomasz Strzelczyk przypomniał przepis na prażoki (YouTube, Tomasz Strzelczyk)

Ziemniaki od dawna są jednym z najtańszych składników w sklepach. Oprócz niskiej ceny mają kolejną zaletę - są bardzo sycące. Same prażoki składają się właśnie z ziemniaków z dodatkiem przypraw i mąki - to sprawia, że taki obiad przyrządzicie za niespełna 4 zł.

Warto też pamiętać o tym, że ziemniaki są bogate we właściwości odżywcze. To źródło białka, potasu, witamin i składników mineralnych.

Tomasz Strzelczyk, uczestnik IV edycji programu "MasterChef" proponuje swoją alternatywę z dodatkiem konkretnej okrasy. Duet boczek i cebulka ma w polskiej kuchni wielu zwolenników i założyciel kanału "ODDASZFARTUCHA" również do nich należy. Jednak do tych prażoków kucharz zdecydował się dodać coś jeszcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na frytki z batatów

Przepis na tradycyjne prażoki - składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 320 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz

Składniki dodatkowe na okrasę:

  • kiszona kapusta,
  • 2 marchewki,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • cebula

Przepis na tradycyjne prażoki - sposób przyrządzenia:

  • Ziemniaki obierz i przemyj w zimnej wodzie. Następnie umieść je w garnku, do którego także wlej zimną wodę. Wsyp również sól i gotuj do miękkości.
  • Po ugotowaniu odcedź kartofle, jednak nie wylewaj całej wody. Powinna mierzyć do połowy ziemniaków. Do dalej gotujących się warzyw wsyp mąkę, wymieszaj, rozdrobnij i dalej gotuj na mniejszym płomieniu przez około 10 minut.
  • Po tym czasie za pomocą miksera połącz z sobą składniki. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Powstałą masę odstaw do przestygnięcia i przygotuj dodatki.
  • Marchewki obierz i zatrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj z kapustą kiszoną.
  • Boczek pokrój w większą kostkę i wrzuć go do rondelka. Podsmaż na małym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój cebulę w piórka. Po wytopieniu boczku dodaj cebulę i zeszklij całość. Na koniec odlej niewielką ilość wytopionego tłuszczu na patelnię i podgrzej go.
  • Z powstałej masy ziemniaczanej formuj małe, nierówne kulki i podsmaż je na patelni. Smaż z każdej strony przez kilka minut.
  • Po wysmażeniu przełóż je na talerz i oprósz przygotowaną wcześniej okrasą zrobioną z boczku i cebuli a na to nałóż kiszoną kapustę zmieszaną z marchewką

i gotowe! Tak przyrządzone danie nie potrzebuje już żadnych dodatków.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić