Suszenie grzybów jest jednym z najpopularniejszych sposobów na zachowanie ich smaku oraz aromatu, a jednocześnie przedłużenie trwałości. Ten proces doprowadza do redukcji wody z danego produktu poprzez jej wyparowanie. To z kolei powoduje, że ryzyko szybkiego popsucia się jedzenia jest ograniczone.
Oczywiście są specjalne urządzenia do suszenia grzybów. Jeżeli ktoś nie posiada takiego sprzętu, to śmiało może wykorzystać piekarnik.
Suszenie grzybów w piekarniku krok po kroku
Jak suszyć grzyby w piekarniku? Oczywiście trzeba zacząć od dokładnego oczyszczenia tych przysmaków i pokrojenia je w równe plastry. Tak przygotowane grzyby rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kolejny krok to uruchomienie piekarnika i ustawienie odpowiedniej temperatury. Optymalny zakres to 40-50 stopni Celsjusza. Zastosuj funkcję termoobiegu. Pozwoli to na równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza w komorze piekarnika.
Ile suszyć grzyby? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy od ich wielkości i tego, jak dużo wody się w nich znajduje. Zazwyczaj proces suszenia trwa od 4 do 5 godzin. Jeżeli decydujesz się na suszenie grzybów w piekarniku, to koniecznie na bieżąco kontroluj efekty.
Idziesz do lasu? O tym pamiętaj
W trakcie grzybobrania warto pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Lubelscy policjanci przypominają na swojej stronie internetowej, jak one brzmią:
- wybierajmy się do znanych nam topograficznie kompleksów leśnych, tak aby uniknąć zagubienia,
- wyruszajmy z charakterystycznych dla nas miejsc, np. parking, dom,
- starajmy się wyruszać na grzybobranie w towarzystwie innych osób, zawsze można liczyć na ich pomoc,
- jeżeli wyruszamy z małym dzieckiem lub osobą starszą, nie spuszczajmy ich z oczu,
- gdy wybieramy się do lasu, weźmy ze sobą na wszelki wypadek kurtkę przeciwdeszczową, naładowany telefon i latarkę.
- pamiętajmy, aby zawsze powiadomić o naszym wyjściu kogoś bliskiego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.