Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. W przepisie Magdy Gessler jest jeden sekretny składnik, którego nie zna wiele gospodyń domowych. Najpopularniejsza restauratorka do świątecznej sałatki jarzynowej dodaje kurki lub gąski marynowane w occie, dzięki którym sałatka nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
Czytaj także: Hit. Sprężyste naleśniki bez mąki. Tylko 2 składniki
Przepis na sałatkę jarzynową. Potrzebne składniki:
- 4 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 3 ogórki kiszone
- 1 mały seler
- 2 jajka na twardo
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku
- 1 cebula słodka
- grzybki kurki lub gąski marynowane w occie
- majonez
- sól, pieprz, cukier
- musztarda
Przepis na sałatkę jarzynową. Sposób wykonania:
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, jajka i seler ugotuj i obierz
- Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, pamiętaj aby odsączyć ogórki i groszek z zalewy
- Dodaj majonez, musztardę i ponownie wymieszaj
- Na koniec dodaj sól, pieprz i cukier
Czytaj także: Zdrowe placki ziemniaczane. Nie musisz ich smażyć
Zobacz także: Idealna sałatka na drugie śniadanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl