Miss Polonia, wicemiss świata i miss świata studentek już od wielu lat stawia na gotowanie. Była producentką Roberta Makłowicza, a następnie sama prowadziła programy kulinarne - zarówno na ekranie, jak i na antenie radiowej. Wydała też osiem książek poświęconych gotowaniu i pieczeniu. Nic więc dziwnego, że na przygotowywaniu zwłaszcza polskich tradycyjnych potraw zna się jak mało kto.
Z poniższego przepisu Ewy Wachowicz dowiecie się, jak przygotować pierogi na słodko (z serem) oraz wytrawnie (z kapustą i grzybami).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Świąteczne pierogi Ewy Wachowicz. Składniki na ciasto
- pół kilograma pszennej mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 1 jajko
Świąteczne pierogi Ewy Wachowicz. Sposób przyrządzenia ciasta
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- Zrobić dołek i wlać wrzątek. Następnie zagarnąć nożem.
- Gdy zrobią się kluski, znowu zrobić kopiec i ponownie dołek, do którego należy wbić jajko. Ponownie zagarnąć nożem, następnie wyrobić rękami.
- Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut.
Czytaj także: Przygotuj tak karpia. Teściowa będzie błagać o przepis
Poniżej znajdują się przepisy na przyrządzenie samego farszu - zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jeśli macie wprawę w tego typu przepisach, to słodki farsz zdążycie zrobić jeszcze w czasie "odstawienia" ciasta na pierogi. Farsz z kapustą i grzybami jest już bardziej pracochłonny.
Słodki farsz serowy do świątecznych pierogów Ewy Wachowicz
Składniki:
- 400 gramów białego sera
- 1 żółtko
- laska wanilii
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia słodkiego farszu serowego
- Ser przełożyć do miski.
- Wbić żółtko.
- Dodać miąższ z laski wanilii, posłodzić, przyprawić cynamonem i rozgnieść widelcem.
- Następnie dobrze wymieszać farsz.
Wytrawny farsz do świątecznych pierogów Ewy Wachowicz
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 30 g suszonych prawdziwków
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia farszu z kapustą i grzybami
- Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc. Wyłowić łyżką cedzakową. Wodę zostawić.
- Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na złocisty kolor.
- Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do złocistej cebuli. Następnie wymieszać.
- Podlać wodą z moczenia grzybów.
- Dorzucić pokrojone grzyby.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Przykryć i dusić do miękkości.
Sposób przyrządzania świątecznych pierogów Ewy Wachowicz. Ciasto z farszem
- Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką, by nie kleiło się do wałka i podłoża.
- Szklanką wykroić krążki. Następnie nałożyć farsz i ulepić.
- Pierogi ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki. Gdy się zamrożą, przesypać do woreczków.
- Ugotować w osolonym wrzątku tuż przed kolacją wigilijną.
I gotowe! Zamrożone pierogi nie muszą w całości lądować na wigilijnym stole. Jeśli uważacie, że zrobiliście więcej, niż zjecie - zostawcie je sobie w zamrażarce na później. W takich warunkach spokojnie mogą jeszcze poczekać parę tygodni. Dzięki temu nie tylko nie zmarnujecie jedzenia, ale także zaoszczędzicie w styczniu na jednym czy dwóch obiadach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.