Żeby tradycji stało się zadość... Przygotuj 11 potraw wedle przepisu babci i karpia po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego! Ten wyjątkowy smak zachwyci całą rodzinę! To naprawdę niebo w gębie!
Karp po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego. Składniki:
- 2 małe lub 1 duży karp, oczyszczone z łusek, wypatroszone i pofiletowane
- 6 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
- 20 dag zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki
- 1 kłącze galangalu lub zwykłego imbiru – drobno pokrojone
- 3 ostre papryczki chili bez pestek
- 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
- listki z 1 pęczka mięty
- listki z 1 pęczka kolendry
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego nioc mam lub nam pla
- tłuszcz do smażenia
- prażony sezam do posypania
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Karp po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego. Wykonanie:
- Posól filety.
- Na patelni bardzo mocno rozgrzej tłuszcz.
- Usmaż filety, kładąc je na patelni najpierw stroną bez skóry (w przeciwnym wypadku ryba brzydko się wygnie).
- Następnie przełóż filety na talerz.
- Możesz wstawić je do letniego piekarnika, by nie wystygły.
- Wrzuć cebulę i chili na rozgrzaną patelnię z tłuszczem na dwie minuty.
- Zeszklij ją.
- Następnie dorzuć fasolkę i galangal.
- Podsmaż, aż fasola będzie "al dente".
- Dołóż pokrojone pomidory i gotuj wszystko przez 3 - 4 minuty.
- Unikaj częstego mieszania, by pomidory się nie rozpadły.
- Wlej sos ostrygowy.
- Zamieszaj i spróbuj, czy potrawa jest dość słona.
- Jeśli nie, dodaj łyżeczkę sosu rybnego.
- Dopraw sokiem z limonki i dodaj listki mięty i kolendry (w całości lub grubo pokrojone).
- Przelej sos do miseczki, ułóż na nim rybę i ozdób listkami ziół.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl