Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Świątecznie inaczej. Przepis na karpia po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego

10

Święta tuż tuż, trzeba myśleć o przepisach! Tradycyjne dania to obowiązek, ale ryby już nie wszystkim członkom rodziny smakują. Koniecznie sprawdź przepis na karpia po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzysz!

Świątecznie inaczej. Przepis na karpia po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Żeby tradycji stało się zadość... Przygotuj 11 potraw wedle przepisu babci i karpia po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego! Ten wyjątkowy smak zachwyci całą rodzinę! To naprawdę niebo w gębie!

Karp po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego. Składniki:

  • 2 małe lub 1 duży karp, oczyszczone z łusek, wypatroszone i pofiletowane
  • 6 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
  • 20 dag zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki
  • 1 kłącze galangalu lub zwykłego imbiru – drobno pokrojone
  • 3 ostre papryczki chili bez pestek
  • 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • listki z 1 pęczka mięty
  • listki z 1 pęczka kolendry
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego nioc mam lub nam pla
  • tłuszcz do smażenia
  • prażony sezam do posypania

Karp po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego. Wykonanie:

  • Posól filety.
  • Na patelni bardzo mocno rozgrzej tłuszcz.
  • Usmaż filety, kładąc je na patelni najpierw stroną bez skóry (w przeciwnym wypadku ryba brzydko się wygnie).
  • Następnie przełóż filety na talerz.
  • Możesz wstawić je do letniego piekarnika, by nie wystygły.
  • Wrzuć cebulę i chili na rozgrzaną patelnię z tłuszczem na dwie minuty.
  • Zeszklij ją.
  • Następnie dorzuć fasolkę i galangal.
  • Podsmaż, aż fasola będzie "al dente".
  • Dołóż pokrojone pomidory i gotuj wszystko przez 3 - 4 minuty.
  • Unikaj częstego mieszania, by pomidory się nie rozpadły.
  • Wlej sos ostrygowy.
  • Zamieszaj i spróbuj, czy potrawa jest dość słona.
  • Jeśli nie, dodaj łyżeczkę sosu rybnego.
  • Dopraw sokiem z limonki i dodaj listki mięty i kolendry (w całości lub grubo pokrojone).
  • Przelej sos do miseczki, ułóż na nim rybę i ozdób listkami ziół.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić