Barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami to podstawowe danie na wigilijnym stole. Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na pyszną świąteczną zupę. Sekretem Lewandowskiej jest dodanie do barszczu suszonych jabłek i soku jabłkowego które doskonale podkreślają smak buraków.
Czytaj także: Świąteczne ciasto pomarańczowe. Dla zabieganych
Przepis na barszcz czerwony Ani Lewandowskiej. Składniki:
- 2,5 kg buraków
- 2 garście grzybów suszonych (np. borowiki)
- 5 suszonych śliwek
- 3 suszone gruszki
- 3 suszone jabłka
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 l soku jabłkowego
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli morskiej
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- szczypta tymianku
- szczypta majeranku
Przepis na barszcz czerwony Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania:
- w osobnych garnkach zalej wodą grzyby i suszone owoce i odstaw na kilka godzin
- połowę buraków w łupinkach gotuj przez ok. 1 godzinę
- drugą połowę buraków obierz, pokrój drobno i ugotuj razem z grzybami (w wodzie z moczenia)
- cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy
- podsmażoną cebulę i czosnek dodaj do barszczu i całość gotuj ok. 2 godziny
- barszcz odcedź przez sito, a wywar ponownie przelej do garnka
- drugą połowę obranych buraków zetrzyj na tarce i dodaj do barszczu
- całość zagotuj, dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny, przyprawy i gotuj jeszcze przez około 30 minut
Czytaj także: Śledzie w oleju. Niezawodny przepis Magdy Gessler
Zobacz także: Zakwas na barszcz. Świąteczny przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: