4 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Spaghetti. Świętować pewnie będzie wielu, bo kto nie uwielbia makaronu? My przychodzimy z propozycją na aromatyczne spaghetti alla puttanesca. Legenda głosi, że kobiety niegdyś przygotowywały to danie, by zwabić do siebie ukochanego. Jest więc tylko jeden sposób, by się przekonać, że to działa!
Czytaj także: Tylko 3 składniki. Paluszki serowo-ziemniaczane
Przepis na spaghetti alla puttanesca. Składniki:
- 120 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 4 fileciki anchois
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- 1 czubata łyżka kaparów
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przepis na spaghetti alla puttanesca. Wykonanie:
- W garnku zagotuj wodę, ugotuj makaron al dente
- Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki, podsmaż go na oliwie
- Dodaj anchois i smaż ciągle mieszając ok 2 min
- Następnie dorzuć oliwki i kapary, smaż ok. 4 min w międzyczasie rozgniatając na patelni łyżką oliwki
- Dodaj przyprawy i smaż jeszcze minutę
- Następnie na patelnię wylej pomidory w puszce
- Gotuj nie przykrywając ok. 20 min na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj sos
- Na koniec zwiększ ogień i dodaj makaron, chwilę podgrzej na patelni i gotowe!
Zobacz także: Wyborny łosoś pieczony na szpinakowym łożu. Przepis palce lizać
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl