Kotlety schabowe są jedną z tradycyjnych i najbardziej popularnych potraw w kuchni polskiej. Jednak gdy chcemy zrezygnować z mięsa lub mamy ochotę na zdrowszy i bardziej oryginalny obiad, możemy spróbować roślinnej alternatywy schabowych. Kotlety sojowe są idealnym zamiennikiem mięsa, a ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.
Przepis na wegański kotlet schabowy. Potrzebne składniki
- 1 opakowanie kotletów sojowych (w niektórych sklepach dostępne są duże kotlety, które będą jeszcze bardziej przypominać schabowe)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- bułka tarta
- mąka
- pół szklanki wody
- odrobina oleju
Czytaj także: Wegańska czekolada. Przepis na słodkości bez dodatku mleka
Przepis na wegański kotlet schabowy. Sposób przygotowania
- Zagotuj bulion warzywny
- Dodaj kotlety sojowe i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ok. 10 minut)
- W międzyczasie przygotuj panierkę - wymieszaj mąkę, bułkę tartą i pół szklanki wody
- Ugotowane kotlety przełóż na sitko i pozostaw na kilka minut
- Rozgrzej olej na patelni
- Kolejno zanurzaj kotlety w panierce z obu stron
- Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru
- Usmażone kotlety możesz położyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Czytaj także: Wegański smalec. Szybki przepis na pyszną pastę
Kotlety sojowe najlepiej podawać tak jak klasyczne schabowe - z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz także: Kuchnia wegańska. Tymi składnikami przekonasz rodzinę