Swojski makaron do rosołu, w tych czasach? Tak! Choć brzmi to jak totalny old school, jest to najpyszniejsza i najbardziej korzystna cenowo opcja obecnie. Jeśli masz zamiar migać się od zrobienia go brakiem wolnego czasu, to informujemy - jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut.
Nie potrzebujesz wielu składników, talentu kulinarnego i masy czasu. A przy okazji zaoszczędzisz trochę grosza, poczujesz się jak u mamy i zobaczysz uśmiech radości na twarzach domowników. Bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze, jak zrobione własnoręcznie danie (tudzież jego część).
Taki makaron idealnie sprawdzi się przykładowo do rosołu. Chociaż jeśli tylko poniesie cię fantazja, możesz wykorzystać go do dowolnego dania. Podziękujesz później.
Makaron swojski do rosołu. Składniki
- mąka pszenna około 600 g do podsypania,
- jajka 4,
- woda 1/4 szklanki,
- sól duża szczypta,
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Makaron swojski do rosołu. Sposób przygotowania
- Mąkę przesiać do miski wbić jajka, dodać sól, wodę, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto (można nie dodawać wody, ale ja przygotowuję makaron tak jak robił mój tato jest pyszny).
- Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zakryć ściereczką jedną część, a drugą rozwałkować cienko.
- Rozwałkowane ciasto pozostawić lekko do przeschnięcia następnie obsypać mąką, zwinąć w rulon.
- Kroić lekko po skosie w wąskie paseczki.
- Paseczki rozłożyć (rozrzucić na stolnicy w celu przesuszenia).
- W garnku zagotować wodę dodać soli, wrzucić makaron i zamieszać.
- Gotować do miękkości około 5 - 8 minut odcedzić, następnie makaron przelać zimną wodą.
- Odsączyć na sicie, a następnie przełożyć na talerze.
Koniec roboty. Smacznego!