W tym przepisie wykorzystano dwa rodzaje mięs i doprawiono je aromatycznymi przyprawami. Roladę można serwować zarówno jako przystawkę, jak dodatek do pieczywa. W przepisie nie zabrakło też sporej dawki aromatycznego czosnku.
Czytaj także: Nowa wersja klasyki. Pierogi zbójnickie
Przepis na roladę z boczku według Jakuba Kuronia
Składniki na roladę:
- 1,5 kg surowego boczku w (płacie)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 400 g mielonego mięsa
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 2 jajka
- 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
- po pół łyżeczki: soli, ostrej papryki, tymianku, oregano
Przepis na roladę z boczku według Jakuba Kuronia - sposób przyrządzenia:
- Wieprzowinę na roladę z boczku lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Boczek powinien tworzyć równy, prostokątny płat.
- Starannie natrzyj boczek z obu stron mieszanką soli, ostrej papryki, ziół i posiekanego czosnku. Odstaw mięso na bok na czas przygotowania nadzienia.
- Składniki na farsz do rolady z boczku starannie wymieszaj w dużej misce. Wyrabiaj do czasu uzyskania jednolitej masy. Następnie zawartość naczynia przełóż na przygotowany wcześniej boczek.
- Mięsne nadzienie rozsmaruj równomiernie na powierzchni przyprawionej wieprzowiny. Następnie ciasno zawiń całość. Obwiąż roladę z boczku grubą, bawełnianą nicią.
- Roladę z boczku wstaw w brytfance do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 70 minut. Po upieczeniu mięsa odstaw je do ostygnięcia.
i gotowe! Rolada najlepiej smakuje w towarzystwie ćwikły lub chrzanu.
Zobacz także: Smacznego: przepis na placki z cukinii
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl