Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Sycąca i smakowita rolada? Przyrządź ją według przepisu Kuronia

3

Rolada na polskich stołach pojawia się od lat. Jednak bardzo często do tego stopnia przyzwyczajamy się do konkretnego sposobu jej przyrządzania, że nie sięgamy po inne rozwiązania. Sprawdzone zawsze jest dobre, ale niekoniecznie wyśmienite. Tymczasem rolada przygotowana według przepisu Jakuba Kuronia zaskoczy Was zarówno swoim smakiem i jak i aromatem.

Sycąca i smakowita rolada? Przyrządź ją według przepisu Kuronia
Rolada przyrządzona według tego przepisu wyjdzie aromatyczna i soczysta! (AKPA, pexels)

W tym przepisie wykorzystano dwa rodzaje mięs i doprawiono je aromatycznymi przyprawami. Roladę można serwować zarówno jako przystawkę, jak dodatek do pieczywa. W przepisie nie zabrakło też sporej dawki aromatycznego czosnku.

Przepis na roladę z boczku według Jakuba Kuronia

Składniki na roladę:

  • 1,5 kg surowego boczku w (płacie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 400 g mielonego mięsa
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  • po pół łyżeczki: soli, ostrej papryki, tymianku, oregano

Przepis na roladę z boczku według Jakuba Kuronia - sposób przyrządzenia:

  • Wieprzowinę na roladę z boczku lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Boczek powinien tworzyć równy, prostokątny płat.
  • Starannie natrzyj boczek z obu stron mieszanką soli, ostrej papryki, ziół i posiekanego czosnku. Odstaw mięso na bok na czas przygotowania nadzienia.
  • Składniki na farsz do rolady z boczku starannie wymieszaj w dużej misce. Wyrabiaj do czasu uzyskania jednolitej masy. Następnie zawartość naczynia przełóż na przygotowany wcześniej boczek.
  • Mięsne nadzienie rozsmaruj równomiernie na powierzchni przyprawionej wieprzowiny. Następnie ciasno zawiń całość. Obwiąż roladę z boczku grubą, bawełnianą nicią.
  • Roladę z boczku wstaw w brytfance do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 70 minut. Po upieczeniu mięsa odstaw je do ostygnięcia.

i gotowe! Rolada najlepiej smakuje w towarzystwie ćwikły lub chrzanu.

Zobacz także: Smacznego: przepis na placki z cukinii
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić