Kapuśniak według tej receptury w niczym nie przypomina cienkiej zupy serwowanej czasem w tanich barach. Długo gotowany wywar na żeberkach z dodatkiem aromatycznie uwędzonego boczku sprawi, że zaledwie jeden talerz treściwego dania starczy za cały obiad. Wystarczy oprócz mięsa dodatkowo zadbać o aromatyczne potrawy i sporą ilość warzyw.
Czytaj także: Ogórkowa według Gessler. Zapomnij o tarce
Kapuśniak na żeberkach. Potrzebne składniki:
- 2 litry zimnej wody
- 40 dag wieprzowych żeberek
- ćwiartka dużego selera
- biała część średniego pora
- 2 średnie marchewki
- 1 mniejsza pietruszka
- 1 cebula
- 5-6 ziemniaków
- 350 g kapusty kiszonej
- 125 g boczku wędzonego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Kapuśniak z kapusty pekińskiej. Prosta i smaczna zupa
Kapuśniak na żeberkach. Sposób przygotowania:
- Oczyść żeberka i zalej zimna wodą w wysokim garnku. Gotuj aż do wrzenia, zbierz "szumy" z powierzchni wywaru. Dodaj do wywaru przyprawy i cebulę, gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny.
- Kapustę odsącz, ale nie wylewaj soku. Poszatkuj ją na drobniejsze kawałki i w oddzielnym garnku gotuj aż do miękkości.
- Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na oleju. Dodaj do niego starte na dużych oczkach warzywa. Duś je aż zmiękną z odrobiną bulionu.
- Połącz mięso z wywaru z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, podgotuj aż zmiękną ziemniaki. Dodaj podsmażone warzywa, połącz całość z kapustą. Całość doprowadź do wrzenia. Podawaj z pajdą świeżego chleba.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl