Przed nocą sylwestrową w większości domów panuje chaos. Sprzątanie, ostatnie zakupy, przygotowanie kreacji i fryzury - jak w tym wszystkim znaleźć jeszcze czas na upichcenie zakąsek, które pozwolą wzmocnić żołądek przed przyjęciem szampana? Wystarczy sięgnąć po sprawdzone przepisy na ekspresowe dania, z którymi nie trzeba spędzać godzin w kuchni. Proponujemy trzy szybkie przekąski, których przygotowanie zajmie mniej, niż 30 minut.
Ekspresowe przekąski na Sylwestra. Przepis na pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Potrzebne składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- Opakowanie boczku wędzonego
- Paczka sera żółtego w plastrach
- Zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwiń i nasmaruj cienko koncentratem pomidorowym. Posyp równomiernie ziołami
- Na cieście ułóż w równych odstępach plastry sera i boczek, tak, by cały płat ciasta był nimi pokryty
- Ciasto zwiń w roladę. Pokrój ją w plastry o grubości około 2 cm, tak, by powstały "ślimaczki"
- Ślimaczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 200 st. C przez około 15 minut
Czytaj także: Przepis na sałatkę gyros. Idealna na sylwestra
Ekspresowe przekąski na Sylwestra. Przepis na bruschettę z pomidorami
Potrzebne składniki:
- Bagietka pszenna
- 4 pomidory zwykłe lub opakowanie koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
- Sok z połówki cytryny
- Odrobina oliwy z oliwek
- Kilka liści świeżej bazylii
- Sol, pieprz - najlepiej świeżo mielony
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski
- Do pomidorów dodaj sok z cytryny, oliwę, przyprawy i posiekaną bazylię, wszystko wymieszaj
- Bagietkę pokrój na kawałki i podpiecz w tosterze, na patelni lub w piekarniku
- Gorące grzanki natrzyj czosnkiem i ułóż na nich pomidory
- Udekoruj pozostałymi listami bazylii
- Możesz podawać z kawałkami mozzarelli lub burraty
Ekspresowe przekąski na Sylwestra. Sałatka z tortellini
Potrzebne składniki:
- Paczka tortellini z dowolnym nadzieniem
- Rukola
- Pomidorki koktajlowe
- Suszone pomidory
- Feta
- Łyżka musztardy
- Łyżka miodu
- Sok z połowy cytryny
- Oliwa z oliwek
- Pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Tortellini ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia
- Do przestudzonego tortellini dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki, pomidory suszone pokrojone w paseczki, fetę pokrojoną w kostkę oraz rukolę
- Zrób sos: w miseczce umieść musztardę, miód, sok z cytryny, pieprz i sól. Powoli dolewaj oliwę, mieszając wszystko intensywnie trzepaczką, aż uzyskasz wymaganą ilość puszystego sosu
- Sałatkę wymieszaj z sosem