Przepis na szarlotkę zna chyba każdy. To jedno z prostszych ciast, które w zależności od naszych upodobań możemy dowolnie modyfikować. Dziś damy wam podstawowy przepis na szarlotkę z małym twistem. Do kruszonki zamiast zwykłej mąki dodaj mąkę kokosową. Będzie bardziej sypka, a przede wszystkim pozostawi w ustach miły, kokosowy posmak.
Czytaj także: Budyniowe racuchy. Nowe wersja znanego przysmaku
Przepis na szarlotkę. Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- gotowy mus jabłkowy
- mąka kokosowa
Przepis na szarlotkę. Wykonanie:
- Masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę, cukier, jajko i cukier wanilinowy
- Ugnieć na gładką masę, podziel na dwie części
- Do jednej z części dodaj mąkę kokosową, zagnieć ponownie
- Zawiń ciasto w folię i odstaw na 40 minut do lodówki
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia
- Połowę ciasta rozwałkuj i połóż na blachę, na ciasto wylej mus jabłkowy
- Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i wysyp na wierzch jako kruszonkę
- Piecz ok godziny w temp. 180 stopni
Zobacz także: Zobacz też: Przepis na prażone jabłka. Idealne do szarlotki i innych deserów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl