Dotychczasowe spory o idealne ciasto z jabłkami toczyły się wobec kluczowego pytania: z cynamonem czy bez? Niektórzy amatorzy wykłócali się także o formę w jakiej powinny w cieście znaleźć się idealne jabłka.
Czy lepiej w szarlotce dodawać starty jabłkowy mus czy może bardziej sprawdzą się całe kawałki jabłek?
W dobie szalejącej drożyzny problemy te odchodzą do lamusa. Najważniejsze obecnie jest pytanie: jak znaleźć tańszy zamiennik dla masła?
Czytaj także: Poutine. Kanadyjski sposób na idealne frytki
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka bez masła. Potrzebne składniki:
- kilogram jabłek
- szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- proszek do pieczenia
Szarlotka bez masła. Sposób przygotowania:
- jabłka umyj i przygotuj tak jak lubisz (można zetrzeć na tarce lub pokroić w kawałki)
- jajka ubij mikserem i stopniowo dodawaj do nich cukier i mąkę cały czas mieszając
- do masy cienkim strumieniem dolewaj olej tak, by gładko łączył się z resztą składników
- gotowe ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu ułóż jabłkowy mus lub poukładaj kawałki owoców.
- piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
- gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem
Czytaj także: Latte z buraka. Ten przepis podbija sieć!