Tradycyjny jabłecznik to obok sernika jedno z najbardziej popularnych ciast w polskiej kuchni. Pewnie dlatego deser na bazie jabłek i prostej w przygotowaniu bazy przez lata doczekał się tak wielu wariacji. Dziś prezentujemy ulubiony przepis Katarzyny Dowbor. Znana prezenterka telewizyjna zdradza, jak idealną szarlotkę przygotować w kwadrans.
Szarlotka Katarzyny Dowbor. Potrzebne składniki:
- 6 jabłek
- łyżka cynamonu
- 150 g cukru
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- łyżka masła
Czytaj także: Staropolski przysmak. Przepis na niego zna każda babcia!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Szarlotka Katarzyny Dowbor. Sposób przygotowania:
- Obierz jabłka, wytnij gniazda i pokrój w ćwiartki. Przygotuj karmel na bazie masła i cukru w rondlu z grubym dnem.
- Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego jabłka oraz cynamon. Całość duś przez kilka minut, aby owoce zmiękły, często mieszając. Następnie odstaw do przestygnięcia.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż arkuszem ciasta francuskiego. Na cieście rozłóż przestudzone owoce. Wierzch posyp dodatkową porcją cynamonu, możesz również udekorować je ciastem francuskim, tworząc np. plecionkę, albo przykryć owoce kolejną warstwą gotowego ciasta.
- Ciasto piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zrumienić. Podawaj posypane cukrem pudrem na ciepło lub z gałką ulubionych lodów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl