Szarlotka sypana nie wymaga przyrządzania żadnego dodatkowego ciasta, a jej przygotowanie nie sprawi trudności nikomu. Wszystko, co jest potrzebne to jabłka i kilka suchych składników. Cynamon i cukier waniliowy można dodawać wedle własnego uznania.
Szarlotka sypana. Potrzebne składniki:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- 1,5 kg jabłek
- cukier waniliowy
- cynamon
- 150 g masła
Szarlotka sypana. Sposób przygotowania:
- mąkę, cukier i kaszę wymieszać
- jabłka zetrzeć na tarce, dodać do nich cynamon i cukier waniliowy
- do wysmarowanej tłuszczem blachy tortowej wsypać szklankę suchych składników
- na wierzch wyłożyć połowę jabłek i znów wysypać na wierzch szklankę suchych składników
- wyłożyć drugą część jabłek i wysypać na wierzch pozostałe suche składniki
- na wierzchu ciasta wyłożyć masło pokrojone w bardzo cienkie plasterki lub starte na tarce
- szarlotkę piec około 50 min. w temperaturze 180 st. Celsjusza
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także pumpkin spice latte oraz domowej quiche.
Zobacz także: Zobacz też: Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl