Ten deser przyrządzisz w najbardziej spartańskich warunkach. Wystarczy patelnia o średnicy 26 lub 28 centymetrów, zwykły palnik lub płyta indukcyjna. By cieszyć się gorącą i świeżą szarlotką, nie potrzebujesz już chłonącego energię piekarnika ani specjalnej formy do ciast.
Czytaj także: Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące
Przepis na szarlotkę z patelni. Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- szklanka mąki pszennej
- pół opakowania proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 2 jabłka
- cynamon
- tłuszcz do smażenia
Przepis na szarlotkę. Sposób przyrządzenia:
- Rozbij jajka do miski i ubij z cukrem. Cały czas mieszając dolewaj porcjami mleko.
- Do tak przygotowanego płyny przez sito przesyp mąkę. Staraj się dosypywać ją stopniowo, by nie powstawały grudki. Mieszaj, aż uzyskasz masę o aksamitnej konsystencji.
- Obierz jabłka i zetrzyj na tarce, dopraw cynamonem. Część przesyp do miski z ciastem, wymieszaj. Jeśli nie lubisz tartych jabłek, możesz też pokroić je w cienkie plastry i dodać do masy.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć na nią resztę jabłek i zalej masą.
- Smaż, aż do zrumienienia. Następnie odwróć placek na drugą stronę.
- Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany.
Zobacz także: Połowa Polek nie prosi o podwyżkę. Ekspertka ma dla nich radę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl