Święta wielkanocne zapasem, warto więc pomyśleć o daniach jakie zechcemy zaserwować na świątecznym stole. Tradycyjny żurek na domowym zakwasie to potrawa nie do podrobienia i trudno z nią konkurować, jednak gdy do wielkanocnego stołu zasiądą osoby nie jedzące mięsa lub dbające o linię, warto mieć w zanadrzu lżejszą alternatywę.
Świetnym rozwiązaniem na Wielkanoc może okazać się zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler.
Czytaj także: Strzelczyk przypomina przepis na tani i pyszny obiad. Jego smak pamiętacie z dzieciństwa
Zupa szczawiowa według Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
- 150 g szczawiu,
- 250 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 30 g masła,
- 2 łyżki mąki,
- około 1,5 l wody,
- sól,
- pieprz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa szczawiowa według Magdy Gessler. Sposób przygotowania:
- Obierz i umyj warzywa korzeniowe. Przełóż je do wysokiego garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości z przyprawami.
- Szczaw wypłucz i podziel na dwie części. Większą część przełóż do rondelka z rozgrzanym masłem i podduś na małym ogniu. Kilka liści odłóż na później, aby udekorować nimi gotową zupę. Gdy szczaw w rondlu zmięknie, zmiksuj warzywo na gładką masę.
- W szklance rozrób mleko z mąką tak, aby nie było grudek. Aksamitny płyn delikatnie, partiami wlewaj do gotującego się bulionu, dokładnie mieszając. Na koniec dodaj zmiksowany szczaw, zagotuj zupę i dopraw do smaku.
- Żółtka jajek utrzyj z masłem i dodaj do zupy.
- Szczawiową można podawać z ugotowanym na twardo jajem lub grzankami. Pełne talerze warto udekorować surowymi liśćmi szczawiu.
Czytaj także: Do tego majonezu nie dodaje się jajek. Jest przepyszny
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.