Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Szwedzi się nimi zajadają. Tymi faworkami zrobisz furorę

0

Co kształt to obyczaj, mogłoby głosić stare porzekadło. Bo różnica w sposobie przygotowywania tradycyjnych słodyczy kojarzonych z końcem karnawału w tym wypadku głównie zawiera się w kształcie. Warto porzucić znane z polskich stołów przeplatanki na rzecz ażurowych, skandynawskich gwiazdek. Różnica w smaku faworków może zaskoczyć.

Szwedzi się nimi zajadają. Tymi faworkami zrobisz furorę
Skandynawskie faworki odbiegają kształtem od tych jakie znamy z kuchni naszych babć (Adobe Stock, Valerio Pardi)

Faworki popularne u nas w Tłusty Czwartek tradycyjnie w krajach skandynawskich częściej goszczą na wigilijnym stole. Jednak sposób przygotowywania popularnego deseru spokojnie można przenieść na polski grunt. Różnica bowiem przede wszystkim zawiera się w kształcie, w osiągnięciu którego Szwedom, Finom i Norwegom pomagają specjalne foremki do ciasteczek. Ale nie martwmy się ich brakiem, wystarczy sięgnąć do szuflad po zwykłe foremki a efekt będzie ten sam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak przyrządzić faworki, które nie są bombą kaloryczną?

Skandynawskie ciasteczka. Potrzebne składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)*
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder, do oprószenia

Skandynawskie ciasteczka. Sposób przygotowania:

  • Przygotuj ciasto tak, jak na naleśniki, jeżeli dodasz do niego mąkę ziemniaczaną będzie mniej lejące i zwarte, co ułatwi przygotowywanie ciasteczek
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej jak do pączków. Za pomocą szczypiec zanurz w nim foremkę o wybranym kształcie, najlepiej sprawdzą się foremki w kształcie gwiazdek lub falbanek. Wlej w formę ciasto, a gdy zacznie wypływać i nabierze brązowawej barwy wyjmuj z tłuszczy, osuszaj delikatnie papierowym ręcznikiem.
  • Wielokształtne ciasteczka są o wiele bardziej chrupkie niż tradycyjny chrust. Posyp je cukrem pudrem i podawaj najlepiej jeszcze ciepłe.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić