Szwedzkie klopsiki mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Klopsiki są tak lubiane wśród klientów Ikei, że sklep stworzył nie tylko wersję mięsną, której przepis prezentujemy poniżej, ale też wersję wege. Wcale nie jest to skomplikowane danie — w 25 minut można mieć pyszny obiad i nie musimy jechać do żółto-niebieskiego sklepu. Podawaj je z klasycznym sosem żurawinowym i frytkami.
Klopsiki jak z Ikei. Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego — wieprzowo-wołowe lub wieprzowe
- 80 g bułki tartej lub 1 sucha kajzerka
- 1 duże jajko
- 200 ml mleka 2-procentowego
- 1 cebula
- 1 łyżka koperku lub natka pietruszki
- szczypta mielonej kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek do smażenia
Klopsiki jak z Ikei. Wykonanie:
- Mięso przygotować jak na kotlety mielone — połączyć go z bułką tartą, jajkiem, mlekiem i cebulą.
- Dodać koperek, kolendrę, sól i pieprz.
- Zagniatamy na gładką masę i formujemy kuleczki.
- Klopsiki można albo najpierw ugotować (ok. 30 minut; najlepiej ugotować je w rosole ze świeżych warzyw), a później obsmażyć na oliwie z oliwek, albo od razu usmażyć.
- Podać tak samo jak przyrządzane są w IKEI, czyli z żurawiną, gęstym sosem i chrupiącymi frytkami lub purée z ziemniaków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl