Uczestniczka siódmej edycji "MasterChefa" Natalia Maszkowska na swoim kanale na TikToku dzieli się różnymi przepisami kulinarnymi. Zazwyczaj są to proste i szybkie w przygotowaniu potrawy. Ostatnio zamieściła nagranie, na którym pokazuje, jak przygotować zupę krem z pora i białej kapusty w 15 minut. - Talerz ma tylko 35 kcal - podkreśla autorka przepisu. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje i sposób wykonania. Smacznego!
Przepis na szybką zupę. Potrzebne składniki
- 1 por (biała część)
- 750 g białej kapusty
- 1 duża cebula
- 60 ml oliwy lub oleju
- 5 ząbków czosnku
- 2 średnie papryki: czerwona i żółta
- jedna średnia marchewka
- 700 g passaty pomidorowej
- 1300 ml bulionu warzywnego
- 70 g koncentratu pomidorowego,
- 200 ml śmietany 18 proc. lub 30 proc.
- pieprz, sól, chili
- 1 łyżka miodu
- opcjonalnie ryż lub makaron
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zobacz także: Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Przepis na szybką zupę. Sposób przyrządzenia
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju w garnku.
- Dodaj pokrojony na drobno por i poszatkowaną kapustę białą.
- Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz startą na grubych oczkach marchewkę.
- Całość zalej bulionem i passatą pomidorową.
- Gdy warzywa będą miękkie, całość zblenduj na krem.
- Zupę przypraw solą, pieprzem i papryczką chili. Dodaj odrobinę śmietany.
- Krem możesz podać z łyżką śmietany, a opcjonalnie z ugotowanym ryżem i makaronem (wówczas jednak będzie więcej kcal).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl