Zupa meksykańska zachwyca podniebienia. Nic dziwnego - jest bardzo sycąca i aromatyczna. Przepis wydaje się skomplikowany, ale nic bardziej mylnego. Każdy poradzi sobie z tym daniem, jednak trzeba liczyć się z wieloma krokami. Zupę można przygotować w wersji wegetariańskiej, po prostu rezygnując z mięsa mielonego.
Zupa meksykańska. Potrzebne składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka białej fasoli
- puszka krojonych pomidorów
- 1 opakowanie mielonej słodkiej papryki
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie przyprawy do potraw meksykańskich
- liść laurowy
- zioła prowansalskie
- 4 kulki ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Zupa meksykańska. Sposób przygotowania
- Do dużego garnka dodaj zawartość wszystkich puszek (kukurydzę, czerwoną i białą fasolę, oraz pomidory) wraz z zalewami.
- Dolej około 0,75 litra wody, a następnie dodaj kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz oraz pół opakowania słodkiej papryki.
- Całość gotujemy na małym ogniu.
- Cebulę posiekaj i podsmaż lekko na patelni.
- Dodaj mięso mielone i z przyprawą do potraw meksykańskich i dalej smaż.
- Do mięsa dodaj posiekaną paprykę i smażymy do momentu, aż papryka będzie miękka.
- Na patelnię wsyp resztę mielonej papryki, zioła prowansalskie i bazylię.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka z warzywami.
- Na patelnię wlej szklankę wody, do której dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy woda się zagotuje, przelej ją do garnka.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, a w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
I danie gotowe. Życzymy smacznego!
Zobacz także: Przepis na roślinne burgery
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl