Grzyby leśne są takie pyszne! Szczególnie gdy nie są mrożone, a zebrane prosto z lasu. Nie masz pomysłu, jak je przyrządzić?
Oto i on. Leśne grzyby z cebulą i jajkami to przepis tak banalny, że poradziłby sobie z nim ośmiolatek. Nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, dodatków, akcesoriów i dodatków.
Mało tego - takie danie nie ma zbyt wielu kalorii, a może dostarczyć wielu cennych składników odżywczych. No i nie można zapomnieć o fakcie, że możesz je podać na śniadanie, obiad, kolację, zjeść jako posiłek potreningowy... Możliwości jest ogrom.
W dodatku ten bajeczny smak, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa. Rzadko się zdarza, że tak niewyszukane danie sprawi, że twoje kubki smakowe zapragną więcej i więcej. Jedyne na co musisz uważać to ilość - pamiętaj, że zbyt dużo zjedzonych grzybów może sprawić, że rozboli cię brzuch. A oprzeć się będzie niezwykle trudno, coś o tym wiemy...
Leśne grzyby z cebulą i jajkami. Składniki:
- 300 g mieszanych grzybów leśnych - świeżych lub mrożonych
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 jaja
- 1 łyżka śmietany słodkiej 36 %
- sól
- pieprz
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Leśne grzyby z cebulą i jajkami. Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na kawałki.
- Cebulę pokroić w pół plastry i podsmażyć na oliwie na zloty kolor, dodać pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
- Jaja roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz i wlać na gorącą patelnię.
- Usmażyć jaja do ulubionej konsystencji.
- Do usmażonej masy dodać 1 łyżkę oleju sezamowego i dobrze wymieszać.
Najlepiej podać z pajdą chleba. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.