Piernik na herbacie jest bardzo miękki i puszysty. Wykonuje się go bardzo szybko i można go zrobić nawet dzień przed świętami. W przepisie użyte są powidła śliwkowe, ale możesz przełożyć go dowolnym kremem lub upiec w jednej blasze i nie przekładać wcale.
Piernik na herbacie. Potrzebne składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka mocnej czarnej herbaty
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka miodu
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- dodatkowo: powidła śliwkowe
Piernik na herbacie. Sposób przygotowania:
- zaparz herbatę
- jajka ubij z cukrem na puszystą masę
- dodaj do jajek miód oraz olej i dokładnie wymieszaj
- dolej herbatę
- następnie dodaj wszystkie sypie składniki i ponownie wymieszaj (ciasto może być rzadkie)
- 3 blachy o takich samych wymiarach wysmaruj masłem i posyp bułką tartą
- ciasto po równo wylej do każdej z nich i piecz przez około 15-20 min w 180 stopniach
- po wystudzeniu przełóż piernik powidłami śliwkowymi
Gotowe! Jeśli chcesz, do powideł możesz dodać goździki lub skórkę z pomarańczy, aby powidła były bardziej aromatyczne na Boże Narodzenie.
Zobacz także: Piernik dojrzewający
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: