Przepis na letni obiad z trzech składników świetnie sprawdzi się, kiedy nie chce nam się gotować. Wystarczy kupić kilka warzyw, umyć je i... prawie gotowe! Oto przepis na banalny, ale przepyszny obiad z ziemniaczkami, fasolką szparagową oraz jajkiem.
Sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze. W sklepach, a zwłaszcza na lokalnych targowiskach, znajdziemy mnóstwo dobroci. Wśród nich pojawiły się niedawno młode ziemniaczki czy fasolka szparagowa. Dzięki nim nasz letni obiad będzie gotowy w... mniej niż 30 minut!
W przepisie nie podajemy gramatury produktów. Przygotowując letni obiad, użyj tylu warzyw, na ile masz ochotę. Łatwo dobrać je "na oko".
Czytaj także: Najlepszy sos czosnkowy. Jeden składnik zmienia wszystko
Przepis na letni obiad. Potrzebne składniki
- młode ziemniaczki
- fasolka szparagowa (żółta lub zielona)
- jajko
- odrobina oliwy z oliwek
- sól i pieprz dla dodania smaku
Czytaj także: Deser z trzech składników. Dzieci będą zachwycone
Przepis na letni obiad. Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, opcja góra-dół.
- Dokładnie umyj ziemniaczki.
- Nie obieraj ich, przekrój jedynie na ćwiartki.
- Rozłóż je na blaszce do pieczenia, skrop oliwą, posól.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 30 min.
- Fasolkę umyj, odetnij końcówki.
- Włóż do garnka, zalej wodą.
- Czas gotowania żółtej fasolki to 5-12 min, a zielonej 8-18 min (od czasu zagotowania się wody).
- Na patelni posadź jajko.
- Dopraw je solą i pieprzem.
- Podawaj z upieczonymi ziemniaczkami i fasolką.
- Gotowe, smacznego!
Czytaj także: Letnia sałatka na grilla. To idealny dodatek do mięs