Kotlety lwowskie są zrobione z piersi indyczej lub z piersi kurczaka. Do mięsa dodaje się ser żółty i ulubione przyprawy. Takie kotlety są bardzo miękkie, soczyste i nie wysychają. Najlepiej smakują usmażone na klarowanym maśle, ale można także przygotować je na oleju.
Kotlety lwowskie. Potrzebne składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 drobno posiekana cebula
- 200 g startego żółtego sera
- 1 kajzerka namoczona w wodzie lub mleku
- 1 jajko
- łyżka miękkiego masła
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami
Czytaj także: Magda Gessler zdradziła przepis na de Volaille'a. Oryginalna receptura pochodzi z XVIII wieku!
Kotlety lwowskie. Sposób wykonania:
- mięso mielone przełóż do dużej miski
- bułkę odsącz i dodaj do mięsa
- do miski dodaj jajko, starty żółty ser, masło i drobno posiekaną cebulę
- dopraw solą i pieprzem
- wyrób wszystko na jednolitą masę
- z gotowej masy formuj kotlety
- kotlety obtoczy w bułce tartej z każdej strony
- na dużej patelni rozgrzej tłuszcz
- kotlety smaż z każdej strony do momentu aż się zarumienią
- po usmażeniu kotlety przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz
- gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i surówką. Mogą także posłużyć do zrobienia domowych hamburgerów
Czytaj także: Ogórkowa według Gessler. Zapomnij o tarce
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl