Pad Thai to danie pochodzące z Tajlandii, które jest słynne na całym świecie. W oryginalnym przepisie znajdują się składniki, które nie są powszechnie spotykane w sklepach np. pasta tamaryndowa lub sos sriracha. Jednak mamy recepturą, wedle której, każdy będzie mógł przyrządzić to danie.
Pad Thai. Potrzebne składniki:
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
- pierś z kurczaka/6 krewetek/pół opakowania tofu
- garść kiełków fasoli Fung
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki słodkiego sosu chlili
- 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- 3 łyżki sosu rybnego
- sok z połowy limonki lub cytryny
Pad Thai. Sposób przygotowania:
- ugotuj makaron według przepisu
- przygotuj sos: wymieszaj cukier, sos chili, sos rybny i sok z limonki
- na patelni podsmaż kurczaka/krewetki/tofu
- dodaj makaron i lekko wymieszaj
- dodaj roztrzepane jajka i kiełki
- na koniec dodaj sos i dokładnie wszystko wymieszaj
- danie przełóż na talerz i posyp orzeszkami ziemnymi
Smacznego! Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.
Zobacz także: Panierka Panko. Idealna do schabowego
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl