Ciasteczka marchewkowe z płatków owsianych są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Nie zawierają cukru, który teraz jest droższy i trudniejszy do zdobycia.
Czytaj także: Przepis na deser 2w1! Tort serowy z konfiturą
Ciastka bez cukru. Potrzebne składniki:
- 1 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów blanszowanych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych otworach
- 1 jajko
- 1/4 szklanki masła orzechowego (dowolnego)
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka wanilii
Ciastka bez cukru. Sposób przygotowania:
- rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia
- wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i marchewkę
- w osobnej misce wymieszaj jajko, masło, syrop klonowy i wanilię
- wymieszaj mokre i suche składniki, aż dobrze się połączą
- z masy utocz kulki, a następnie wyłóż je na blachę do pieczenia i palcami dociśnij każde ciasteczko, aby je lekko spłaszczyć (ciastka można układać dość ciasno, nie rozpływają się w trakcie pieczenia)
- piecz przez 10-12 minut, aż się lekko zrumienią
- pozostaw do całkowitego ostygnięcia
- ciastka można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem
Czytaj także:Ekspresowy tort z patelni. Zrobisz go w kilka minut
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: