Parówki po węgiersku? Idealnie smakują z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem, więc możesz zastosować dowolne kombinacje - wedle uznania. Są świetnym rozwiązaniem, gdy nie masz pomysłu, czasu i składników. Smacznego!
Parówki po węgiersku. Składniki:
- 1/2 kg cienkich parówek
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
- natka pietruszki,
- olej do smażenia,
- 2 szklanki bulionu
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Parówki po węgiersku. Wykonanie:
- Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju.
- Pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę dodać do pieczarek, dusić, aż cebula się lekko zrumieni. Dodać parówki pokrojone w plasterki i zalać bulionem.
- Gotować około 10 minut na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy.
- Mąkę rozrobić z odrobiną wody, dokładnie wymieszać i wlać do parówek.
- Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gotującego się sosu, po czym wlać ją do parówek.
- Na koniec doprawić do smaku.
Nietrudne, a pyszne. Sprawdź sam!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl