Pączki będą smakować jak tradycyjne wypieki z cukierni i zrobisz je w mgnieniu oka. Przepis bardzo łatwy, bez użycia drożdży i zbędnego czekania. Wystarczy szybkie wymieszanie składników i usmażenie.
Przepis na szybkie pączki. Potrzebne składniki:
- 175 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 ml maślanki
- 50 g cukru
- 40 gramów masła, roztopionego
- olej roślinny; potrzebny do smażenia.
Przepis na szybkie pączki. Sposób wykonania:
- rozgrzej olej na głębokiej patelni lub garnku na średnim ogniu
- wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól
- w osobnej misce wymieszaj maślankę i roztopione masło
- dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj do połączenia
- delikatnie formuj ciasto w kulki wielkości 1/2 łyżki
- ostrożnie wkładaj kulki ciasta do rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor z obu stron
- przenieś pączki na ręczniczki papierowe
Gotowe pączki posyp cukrem pudrem lub polukruj. Smacznego! Jeśli spodobał ci się nasz przepis, to zobacz także, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.
Zobacz także: Spróbowaliśmy pączków ze śledziem i…kaszanką. Byliśmy w szoku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl