Rogaliki z tego przepisu udadzą się za każdym razem. Do przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, które każdy ma w domu. Do środka można dodać ulubione nadzienie, np. dżem lub krem czekoladowy.
Czytaj także: Truskawki w karmelu. Przepis na szybki i pyszny deser. Zrobisz go z polskich owoców
Przepis na rogaliki. Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 1 szklanka gęstej śmietany 18 proc
- opcjonalnie: dowolny dżem lub krem
Przepis na rogaliki. Sposób przygotowania:
- przesiej mąkę i dodaj do niej posiekane masło oraz śmietaną
- zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę
- schłodzone ciasto cienko rozwałkuj
- ciasto wykrawaj w trójkąty (najpierw wykrój prostokąty, a następnie przekrój je na pół, aby powstał trójkąt)
- jeśli chcesz zrobić rogaliki z nadzieniem wyłóż je u podstawy każdego trójkąta
- zwiń rogaliki z całego ciasta. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- piecz przez ok. 15-20 min.
Gotowe, smacznego! Jeśli zdecydowałeś się na rogaliki bez nadzienia, warto na koniec posypać je cukrem pudrem, aby były słodkie. Sprawdź także przepis na czekoladową tartę bez pieczenia i włoską przekąskę mozzarella in carrozza.
Zobacz także: Jak zrobić suflet?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl