Kawę z koglem-moglem wymyślili Wietnamczycy, którzy chcieli w ten sposób przełamać gorzki smak. W oryginale żółtka ubija się jednak z mlekiem skondensowanym lub miodem. Do kawy można także dodać inne składniki m.in. likier, które sprawią, że napój będzie jeszcze smaczniejszy.
Kawa z koglem-moglem. Potrzebne składniki (na dwie porcje):
- dwie filiżanki czarnej kawy
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru
- opcjonalnie: łyżeczka mleka skondensowanego/kieliszek rumu/ekstrakt z wanilii lub ulubiony likier
Kawa z koglem-moglem. Sposób wykonania:
- żółtka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę
- dodaj masę do zaparzonej kawy
- jeśli lubisz dodaj także inne dodatki, które wzbogacą smak napoju
Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: