Najczęściej po kawę sięgamy zaraz po przebudzeniu. Ten energetyczny napój pozwala nam na zastrzyk kofeiny i lepsze funkcjonowanie w ciągu dnia. Można jednak sprawić, że będzie o wiele cenniejszy dla naszego organizmu. Wystarczy do kubka lub filiżanki ulubionej kawy dodać kurkumę.
Kurkuma — cenne właściwości
Po co dodawać kurkumę do kawy? Przede wszystkim dlatego, że jest to niezwykle wartościowa przyprawa. Pozytywnie wpływa na pracę mózgu i nasze samopoczucie. Warto dodawać ją do kawy, ponieważ jest dobrym źródłem antyoksydantów. Ma działanie przeciwzapalne, dlatego pełni ważną rolę w leczeniu chorób zapalnych oraz w profilaktyce. W kurkumie znajduje się tumeron, czyli związek, który wspomaga namnażanie oraz różnicowanie komórek mózgowych.
Dodaj kurkumę do kawy!
Warto dodać nieco tej korzennej przyprawy do kawy, by nie tylko podkreślić walory smakowe, ale także szybciej się obudzić. Kurkuma dobrze wpływa na przemianę materii i jest świetnym dodatkiem do kawy. Nie należy jednak przesadzić z jej ilością. Pół łyżeczki w zupełności wystarczy. Można także pokusić się o stworzenie jesiennego napoju na bazie herbaty, w którym oprócz kurkumy znajdzie się także imbir i cytryna z niewielkim dodatkiem miodu. Kurkuma ma intensywnie smak, dlatego nie powinno się przesadzać z jej ilością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo