Sekretnym składnikiem piernika, które nadadzą mu pięknego miedzianego koloru są pomidory z puszki. Mimo zaskakującego dodatku ciasto wcale nie ma smaku pomidorowego. Piernik pomidorowy zawsze się udaje, wszystko właśnie za sprawą tego popularnego warzywa, który pomaga działać sodzie oczyszczonej i sprawia, że ciasto rośnie jak szalone.
Przepis na piernik pomidorowy. Potrzebne składniki:
- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
- 1 banan
- pół szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie: powidła śliwkowe lub roztopiona czekolada
Czytaj także: Domowe czipsy w 15 minut. O wiele zdrowsze!
Przepis na piernik pomidorowy. Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni
- W wysokim naczyniu zblenduj pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką masę
- W drugiej misce dokładnie wymieszaj suche składniki
- Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj za pomocą łyżki
- Tak przygotowane gęste ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 - 50 minut na złoty kolor
- Kiedy ciasto ostygnie możesz przekroić je na pół i posmarować np. powidłami śliwkowymi, albo opcjonalnie polać wierch czekoladą lub lukrem
Czytaj także: Zupa z piwa. Oryginalny pomysł na obiad