Rosół z kluskami z parmezanem? Brzmi dziwnie, ale jak smakuje... Zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Podziękujesz później, a teraz delektuj się tym cudem!
Rosół z kluskami z parmezanem Magdy Gessler. Składniki:
- Na rosół:
- 1 kura rosołowa (ok. 1,5 kg)
- 0,5 kg wołowiny rosołowej
- 4 l wody
- 300 g marchwi
- 200 g pietruszki
- 150 g selera
- 1 mały por
- 1 cebula
- 1 mały pęczek koperku
- sól
- Na kluski:
- 150 g tartej bułki
- 200 g startego parmezanu
- 3 jajka
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Rosół z kluskami z parmezanem Magdy Gessler. Wykonanie:
- Kurę, wołowinę i obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
- Na 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać owinięty sznurkiem koperek.
- Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy.
- Gdy rosół się gotuje, pora na kluseczki. Z bułki tartej, parmezanu, jajek i dodatków zagnieść dość zwarte i twarde ciasto. Zawinąć w folię spożywczą. Odstawić ciasto na 15 minut do lodówki.
- Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Odcinać kilkucentymetrowe kawałki i układać na papierze do pieczenia. Kluseczki nie powinny się stykać.
- Rosół przecedzić i ponownie zagotować. Na wrzący rosół wrzucać kluseczki. Gotować około 5 minut, do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać rosół z kluseczkami.
Rosół od Magdy Gessler? Banalnie prosty! Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl