Z pozoru hiszpańska sałatka jarzynowa niewiele różni się od naszej. Tutaj także znajdziemy gotowane warzywa, jajko na twardo czy ogórki kiszone. Sekretem są...oliwki i tuńczyk. Do tego sos do tej sałatki zdecydowanie różni się od tego wykorzystywanego w naszej rodzimej wersji.
Hiszpańska sałatka jarzynowa według Magdy Gessler - składniki:
na sałatkę:
- 2 marchewki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 duże ogórki kiszone
- 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką
- 2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
na sos aioli:
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- garść czosnku (ząbki)
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- sól do smaku
- opcjonalnie 1/4 szklanki mleka 3,2% (dla stonowania smaku sosu)
Hiszpańska sałatka jarzynowa według Magdy Gessler - sposób przyrządzenia:
- Zaczynamy od warzyw. Ziemniaki i marchewki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy w kostkę. Przekładamy je do dużej miski, która docelowo będzie na całą sałatkę.
- Oba jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki.
- Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Jajka i ogórki wrzucamy do wcześniej przygotowanej miski.
- Teraz pora na przygotowanie sosu aioli. Do wąskiego i wysokiego naczynia wbijamy 2 surowe jajka. Dodajemy do nich obrane ząbki czosnku, kumin oraz sól. Całość zalewamy olejem słonecznikowym i oliwą.
- Za pomocą blendera ręcznego miksujemy składniki na jednolita gładką masę. Aby sos do hiszpańskiej sałatki jarzynowej był nieco delikatniejszy w smaku, możemy na koniec wymieszać go z odrobiną mleka.
- Do miski z pokrojonymi składnikami na hiszpańską sałatkę jarzynową dokładamy odsączonego i pokrojonego na kawałki tuńczyka oraz odsączone z zalewy oliwki. Następnie dodajemy majonez oraz sos aioli. Ze względu na intensywność sosu najlepiej dodawać go stopniowo. Na koniec hiszpańską sałatkę jarzynową doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy.
I gotowe! Taka sałatka najlepiej smakować będzie w towarzystwie świeżego pieczywa.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.