Podczas grzybobrania należy unikać borowika szatańskiego. To silnie trujący grzyb. Niestety, niektórzy mylą go z prawdziwkiem. Na szczęście jest prosty sposób na odróżnienie tych dwóch grzybów.
Szatan to określenie stosowane w przypadku dwóch grzybów. Chodzi o goryczaka żółciowego i borowika szatańskiego. Młode egzemplarze tych dwóch grzybów wyglądają niemal identycznie - mają żółtawe trzony i żółte lub jasnobrązowe kapelusze. Są też podobnej wielkości.
Dojrzałe osobniki nieznacznie różnią się wyglądem i miejscem występowania. Jeden jest trujący, a drugi tylko niejadalny.
Borowik szatański (jasnobrązowy kapelusz i ciemnoczerwony trzon) jest gatunkiem silnie trującym. To grzyb ciepłolubny. Występuje w lasach liściastych i na wapiennych glebach. Znajdziesz go w Europie Zachodniej, ale w Polsce jest to prawie niemożliwe.
Goryczak żółciowy (jasnobrązowy kapelusz i beczułkowaty trzon) licznie występuje w polskich lasach iglastych. Jest niejadalny. Co prawda nie wykazuje właściwości trujących, ale może wywołać niegroźne dolegliwości żołądkowe.
Jak odróżnić szatana od prawdziwka?
Jednym z najsmaczniejszych grzybów dostępnych w polskich lasach jest borowik szlachetny. Występuje w lasach liściastych i iglastych. Ma brązowy kapelusz. Znajdujące się pod nim pory są białe, a z wiekiem robią się żółte lub żółtozielone. Trzon ma białawy lub jasnobrązowy. Jak odróżnić go od szatana? Na dziendobry.tvn.pl zamieszczono trzy bardzo ważne wskazówki.
- smak – by go ocenić, odłam kawałek kapelusza i spróbuj czubkiem języka. Goryczaka żółciowego (szatana) odróżnisz natychmiast po bardzo gorzkim smaku. Borowik szlachetny (prawdziwek) będzie smakował łagodnie, orzechowo;
- kolor rurek – znajdujące się pod kapeluszem pory i rurki u dorosłych szatanów będą różowe, natomiast u prawdziwków - białawe, z wiekiem również żółte, żółtozielone, aż do oliwkowozielonych;
- siateczka na trzonie - u szatana będzie ciemna, o dużych oczkach, natomiast u prawdziwka biaława i delikatna, występująca głównie w górnej części trzonu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.