Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Tak odróżnisz prawdziwka od szatana. Oto najlepszy patent

222

Borowik szlachetny, którego potocznie nazywa się prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Są jednak bliźniaczo podobne do niego gatunki, a jednego z nich trzeba unikać jak ognia.

Tak odróżnisz prawdziwka od szatana. Oto najlepszy patent
Borowik szlachetny (Wikimedia)

Podczas grzybobrania należy unikać borowika szatańskiego. To silnie trujący grzyb. Niestety, niektórzy mylą go z prawdziwkiem. Na szczęście jest prosty sposób na odróżnienie tych dwóch grzybów.

Szatan to określenie stosowane w przypadku dwóch grzybów. Chodzi o goryczaka żółciowego i borowika szatańskiego. Młode egzemplarze tych dwóch grzybów wyglądają niemal identycznie - mają żółtawe trzony i żółte lub jasnobrązowe kapelusze. Są też podobnej wielkości.

Dojrzałe osobniki nieznacznie różnią się wyglądem i miejscem występowania. Jeden jest trujący, a drugi tylko niejadalny.

Borowik szatański (jasnobrązowy kapelusz i ciemnoczerwony trzon) jest gatunkiem silnie trującym. To grzyb ciepłolubny. Występuje w lasach liściastych i na wapiennych glebach. Znajdziesz go w Europie Zachodniej, ale w Polsce jest to prawie niemożliwe.

Goryczak żółciowy (jasnobrązowy kapelusz i beczułkowaty trzon) licznie występuje w polskich lasach iglastych. Jest niejadalny. Co prawda nie wykazuje właściwości trujących, ale może wywołać niegroźne dolegliwości żołądkowe.

Jak odróżnić szatana od prawdziwka?

Jednym z najsmaczniejszych grzybów dostępnych w polskich lasach jest borowik szlachetny. Występuje w lasach liściastych i iglastych. Ma brązowy kapelusz. Znajdujące się pod nim pory są białe, a z wiekiem robią się żółte lub żółtozielone. Trzon ma białawy lub jasnobrązowy. Jak odróżnić go od szatana? Na dziendobry.tvn.pl zamieszczono trzy bardzo ważne wskazówki.

  • smak – by go ocenić, odłam kawałek kapelusza i spróbuj czubkiem języka. Goryczaka żółciowego (szatana) odróżnisz natychmiast po bardzo gorzkim smaku. Borowik szlachetny (prawdziwek) będzie smakował łagodnie, orzechowo;
  • kolor rurek – znajdujące się pod kapeluszem pory i rurki u dorosłych szatanów będą różowe, natomiast u prawdziwków - białawe, z wiekiem również żółte, żółtozielone, aż do oliwkowozielonych;
  • siateczka na trzonie - u szatana będzie ciemna, o dużych oczkach, natomiast u prawdziwka biaława i delikatna, występująca głównie w górnej części trzonu.
Zobacz także: Gratka dla grzybiarzy. Niebywałe, co odkrył pod ziemią
Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić