Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tak przedłużysz świeżość drożdży. Prosty trik

0

Zastanawiasz się, co zrobić z niewykorzystanymi drożdżami? Jeśli chcesz zachować ich świeżość na dłużej, wykorzystaj ten prosty patent.

Tak przedłużysz świeżość drożdży. Prosty trik
Drożdże (Getty Images, Jiri Hera)

Drożdże są nieodzowne w wielu przepisach kulinarnych, od chlebów, przez pizzę, po puszyste ciasta z kruszonką. W kuchni często korzystamy ze świeżych drożdży, które znane są ze swojego intensywnego aromatu i sprawiają, że ciasto doskonale wyrasta. Problem jednak zaczyna się w momencie, gdy używamy jedynie części kostki drożdży, a reszta zalega na półkach lodówki, powoli tracąc swoje właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Wiele osób nie wie, jak przechowywać drożdże, aby służyły nam jak najdłużej. Większość niewykorzystanych drożdży niestety kończy jako odpad. W jaki sposób przedłużyć świeżość drożdży? Wykorzystaj ten sposób!

Czy drożdże można zamrażać?

Drożdże charakteryzują się unikalną strukturą — posiadają błonę i ścianę komórkową, które chronią je nawet w niskich temperaturach. To właśnie dzięki tym cechom drożdże mogą być z powodzeniem zamrożone bez utraty swoich właściwości. W zamrażalniku drożdże mogą przetrwać aż do sześciu miesięcy.

Jak zamrozić drożdże?

Mrożenie drożdży nie jest skomplikowane. Najprostszą metodą jest podzielenie kostki na mniejsze porcje. Standardowo, do większości wypieków potrzebujemy ok. 10 g drożdży na 500 g mąki, co oznacza, że całą 100-gramową kostkę łatwo możemy podzielić na dziesięć części. Każdą z nich pakujemy osobno, najlepiej w małe woreczki foliowe i  dokładnie zamykamy, by uniknąć dostania się powietrza. Tak przygotowane drożdże można bezpiecznie schować do zamrażarki.

Inną metodą jest mrożenie drożdży w połączeniu z mąką. Na każde 250 g mąki wykorzystujemy 100 g drożdży. Dokładnie mieszamy drożdże z mąką, a następnie dzielimy na 10 porcji, wkładamy do woreczków i zamrażamy. Korzyścią tej metody jest możliwość użycia drożdży prosto z zamrażarki, bez konieczności czekania na ich rozmrożenie.

Jak wykorzystać zamrożone drożdże?

Przed użyciem należy je wyjąć, dając im kilkanaście minut na ocieplenie do temperatury pokojowej. Dzięki temu proces fermentacji zacznie się szybciej i drożdże będą mogły spełnić swoją rolę w przepisie. Jeśli korzystamy z drożdży wymieszanych z mąką, nie ma konieczności ich rozmrażania.

Pamiętajmy, że jak każdy produkt spożywczy, drożdże nie powinny być ponownie zamrażane po rozmrożeniu. To ważne, abyśmy całą rozmrożoną porcję wykorzystali za jednym razem.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tak zrobisz domowe masło. Prosty przepis
Emerytura jak marzenie. Tyle otrzymują byli prezydenci
Zawalił się dach w Mławie. Są ofiary śmiertelne
Zagrożenie atakami. Polscy dyplomaci nie opuszczają Kijowa
Francja o zmianie doktryny nuklearnej Rosji. "Zagrywka retoryczna"
Zmiel to i dodaj do doniczki. Liście będą soczyście zielone
Tragiczna śmierć młodego polskiego bramkarza. Zginął w wypadku
Wolna Wigilia za droga? Minister finansów mówi o milionach
Konkurencja dla Ciechocinka? Nowa atrakcja w polskim uzdrowisku. Całkowicie za darmo
Ten olej wzmocni serce i odporność. Ma też inne zalety
1800 zł i 21 punktów karnych. Policja ukarała Antoniego Macierewicza
"Pajacu". Puściły mu hamulce, od razu chwycił za telefon
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić