Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tak przedłużysz świeżość drożdży. Prosty trik

2

Zastanawiasz się, co zrobić z niewykorzystanymi drożdżami? Jeśli chcesz zachować ich świeżość na dłużej, wykorzystaj ten prosty patent.

Tak przedłużysz świeżość drożdży. Prosty trik
Drożdże (Getty Images, Jiri Hera)

Drożdże są nieodzowne w wielu przepisach kulinarnych, od chlebów, przez pizzę, po puszyste ciasta z kruszonką. W kuchni często korzystamy ze świeżych drożdży, które znane są ze swojego intensywnego aromatu i sprawiają, że ciasto doskonale wyrasta. Problem jednak zaczyna się w momencie, gdy używamy jedynie części kostki drożdży, a reszta zalega na półkach lodówki, powoli tracąc swoje właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Wiele osób nie wie, jak przechowywać drożdże, aby służyły nam jak najdłużej. Większość niewykorzystanych drożdży niestety kończy jako odpad. W jaki sposób przedłużyć świeżość drożdży? Wykorzystaj ten sposób!

Czy drożdże można zamrażać?

Drożdże charakteryzują się unikalną strukturą — posiadają błonę i ścianę komórkową, które chronią je nawet w niskich temperaturach. To właśnie dzięki tym cechom drożdże mogą być z powodzeniem zamrożone bez utraty swoich właściwości. W zamrażalniku drożdże mogą przetrwać aż do sześciu miesięcy.

Jak zamrozić drożdże?

Mrożenie drożdży nie jest skomplikowane. Najprostszą metodą jest podzielenie kostki na mniejsze porcje. Standardowo, do większości wypieków potrzebujemy ok. 10 g drożdży na 500 g mąki, co oznacza, że całą 100-gramową kostkę łatwo możemy podzielić na dziesięć części. Każdą z nich pakujemy osobno, najlepiej w małe woreczki foliowe i  dokładnie zamykamy, by uniknąć dostania się powietrza. Tak przygotowane drożdże można bezpiecznie schować do zamrażarki.

Inną metodą jest mrożenie drożdży w połączeniu z mąką. Na każde 250 g mąki wykorzystujemy 100 g drożdży. Dokładnie mieszamy drożdże z mąką, a następnie dzielimy na 10 porcji, wkładamy do woreczków i zamrażamy. Korzyścią tej metody jest możliwość użycia drożdży prosto z zamrażarki, bez konieczności czekania na ich rozmrożenie.

Jak wykorzystać zamrożone drożdże?

Przed użyciem należy je wyjąć, dając im kilkanaście minut na ocieplenie do temperatury pokojowej. Dzięki temu proces fermentacji zacznie się szybciej i drożdże będą mogły spełnić swoją rolę w przepisie. Jeśli korzystamy z drożdży wymieszanych z mąką, nie ma konieczności ich rozmrażania.

Pamiętajmy, że jak każdy produkt spożywczy, drożdże nie powinny być ponownie zamrażane po rozmrożeniu. To ważne, abyśmy całą rozmrożoną porcję wykorzystali za jednym razem.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
GRU szkoli dywersantów. Tak Rosjanie planują kolejne operacje w Europie
Kontrowersyjna wymiana Birmy z Rosją. To junta wysłała za myśliwce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić