Wielkanoc to szczególny czas w roku, który celebrujemy m.in. przy stole z bliskimi. Przygotowujemy też potrawy, jakich zwykle nie przyrządzamy w ciągu pozostałej części roku. Jedną z nich tradycyjnie jest właśnie mazurek – do przygotowania tego wariantu nie potrzeba nawet piekarnika!
Przeczytaj także: Niemcy się nim objadają w święta. Przepis na Osterbrot
Przepis na mazurek bez pieczenia – potrzebne składniki
- garść płatków migdałowych
- dwie kostki gorzkiej czekolady
- 500 g masy kajmakowej
- 24 g masła
- 250 g herbatników maślanych
Przepis na mazurek bez pieczenia – sposób przygotowania
- Umieść wszystkie herbatniki oraz masło w jednej misce, a następnie blenduj, aż połączą się w jednolitą masę.
- Przełóż masę z herbatników i masła do foremki na ciasto. Zacznij ją rozpłaszczać i wygładzać tak, żeby mogła służyć za brzegi i spód przygotowywanego mazurka.
- Żeby utrwalić masę z herbatników i masła, odstaw ją do lodówki i wyjmij po około godzinie. Gdy ta pora będzie się już zbliżać, zacznij podgrzewać w rondelku kajmak, aż stanie się zdatna do zalania nią brzegów i spodów mazurka.
- Kiedy masa kajmakowa się utwardzi, rozpuść dwie kostki czekolady. Przy użyciu patyczka lub specjalnej tubki do dekorowania ciast narysuj gałązki – jako liście posłużą nam z kolei płatki migdałowe.
Przeczytaj także: Jajka smażone w skorupkach. Doskonała przekąska na Wielkanoc
Twój mazurek wielkanocny jest gotowy. Na pewno podbije serca twoich bliskich i znajomych do tego stopnia, że spytają cię o przepis!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.