Mogłoby się wydawać, że ziemniaki nie mogą już na nikim zrobić wrażenia. Nic bardziej mylnego. Przedstawiamy przepis na ziemniaki "puffs" co oznacza "dmuchnięcie". Wszystko dlatego, że są puszyste i delikatne jak chmurka. Wbrew pozorom nie trudno o taki efekt.
Przepis na puszyste ziemniaki. Potrzebne składniki:
- 3 większe ziemniaki
- 50 g masła
- pół szklanki wody
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól
Przepis na puszyste ziemniaki. Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie
- Jeszcze gorące ziemniaki bardzo dokładnie rozgnieć na pomocą tłuczka
- Na patelnię wylej wodę, szczyptę soli, dodaj masło rozpuść na patelni na małym ogniu
- Dodaj mąkę, dokładnie mieszaj do powstania stałej, gładkiej masy, odstaw na 10 minut do ostudzenia
- Jajka roztrzep widelcem i dodaj do lekko przestudzonej masy, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników, masa powinna być gładka i lepiąca się
- Do powstałej masy dodaj ziemniaki, znów dokładnie wymieszaj, dopraw solą
- Przygotuj metalowe formy do muffinek, wysmaruj je masłem i do każdej włóż łyżkę ziemniaczanej masy
- Piecz ok 20 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza
Zobacz także: zobacz też: Nietypowe zastosowanie ziemniaków
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl