Recepturę zaproponowała Coca-Cola Company. Zgodnie z przepisem korporacji ciasto Coca-Cola jest tradycyjnie ochładzane, gdy jest jeszcze gorące. Lukier należy wylać na ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe - tuż po wyjęciu z piekarnika. Spróbuj - ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, a smakuje pysznie!
Przepis na ciasto Coca-Cola. Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka Coca-Coli
- 1/2 szklanki masła
- 1/4 szklanki kakao w proszku
- 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Lukier:
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki Coca-Coli
- 1/4 szklanki kakao w proszku
- 4 szklanki cukru pudru
Przepis na ciasto Coca-Cola. Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przesiej razem suche składniki.
- Wymieszaj Coca-Colę, masło i kakao w proszku. Doprowadzić do wrzenia.
- Wylej suchą mieszankę i wymieszaj razem.
- W mniejszej misce wymieszaj jajka. Następnie połącz maślankę i ekstrakt waniliowy.
- Dodaj do ciasta. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Wysmaruj rondel masłem, a następnie wlej do niej mieszaninę.
- Piecz przez 40-45 minut. Wyjmij i poczekaj, aż wystygnie.
- Aby zrobić lukier, gotuj Coca-Colę przez około 10 minut na małym ogniu lub do momentu, gdy napój gazowany zmniejszy się o połowę.
- Dodaj masło i kakao w proszku i gotuj w rondelku.
- Wlej do miski cukru pudru i ubij.
- Niech ciasto trochę ostygnie, a następnie polej ciasto lukrem.
- Jeśli ciasto jest jeszcze trochę ciepłe, to w porządku! To tradycyjny sposób na zrobienie tego ciasta.
Przed podaniem odstaw ciasto i lukier aż ostygną.