Niektóre warzywa w polskiej kuchni są niedoceniane. Jednym z nich jest kalafior, którego jednak odkrywamy na nowo. Nie tylko zupa kalafiorowa i gotowany z zasmażką. To warzywo jest smaczne, chrupkie i świetnie sprawdza się w wielu odsłonach. Przedstawiamy przepis na jedną z nich!
Przepis na kalafiora inaczej. Składniki:
- Pół główki kalafiora, same różyczki
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- łyżka keczupu
- olej do smażenia
Czytaj także: Zupa ogórkowa inaczej. Doskonała na zimę
Przepis na kalafiora inaczej. Wykonanie:
- Różyczki kalafiora zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut, odcedź
- W misce wymieszaj mąkę zwykłą i kukurydzianą, dodaj sól, papryki, 3/4 szklanki wody i wymieszaj do powstania gęstej masy (jak na naleśniki)
- W tak przygotowanej panierce wymieszaj kalafiora i smaż na głębokim rozgrzanym oleju, nie zapominaj o przemieszaniu kalafiora, by usmażył się z każdej strony
- Odłóż usmażone warzywo na później
- Na patelni usmaż posiekaną cebulę z posiekanym drobno czosnkiem
- Dodaj sól, pieprz, możesz przyprawić słodką i ostrą papryką
- Smaż na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, dodaj sos sojowy, keczup, miód
- 1/2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszaj w połowie szklanki wody i wlej na patelnię, zamieszaj, gotuj na wolnym ogniu 5 minut
- Dodaj na patelnię usmażonego wcześniej kalafiora, wymieszaj i gotowe
I tyle! Gotowe danie doskonale będzie smakowało w towarzystwie ryżu, ale tak przygotowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do mięsa.
Zobacz także: Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską. Alternatywa dla klasycznych mielonych
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl